donderdag 28 januari 2010

Electronische Heilstaat

De electronische heilstaat en de criminalisering van
de goedwillende burger.

Uitgesproken in Nieuwspoort te Den Haag dd. 10 nov 2008 bij een presentatie over de Diagnose Behandel Combinatie in de Zorgsector.

Discussiëren heeft gezin zin meer. Er wordt al jaren niet geluisterd naar goede argumenten van artsen, psychotherapeuten, leraren en andere verantwoordelijke mensen. Niet alleen de privacy wordt geschaad. Er ontstaat een electronische heilstaat die iedere burger van de wieg tot het graf wil controleren.

De Staat heeft altijd de neiging gehad de mensen te willen controleren maar niet eerder had een staat de beschikking over de immense mogelijkheden van de informatietechnologie. De dijken die de privacy van mensen beschermden zijn doorgebroken, een vloedgolf overspoelt het domein van de persoonlijke levensfeer. Wij zijn allemaal verdachten geworden door de combinatie van data- bestanden die op iedere Nederlander worden toegepast. De meest basale waarden die gevormd zijn tijdens onze beschavingsgeschiedenis, worden met voeten getreden.

Het tijdperk van de criminalisering van de goedwillende burger is ingetreden. Er heeft zich een angstcultuur gevormd rond de internationale terreur, binnenlandse criminaliteit en buitenlanders. Angst houdt mensen gevangen in hun slachtofferschap en leidt ertoe dat zij, zonder het in de gaten te hebben, zelf onderdrukkers worden. Het liberale project was juist mensen te verlossen uit hun slachtofferschap.

Het maakbaarheidsdenken in het kielzog van de verrationalisering heeft de mens zijn besef van nederigheid tegenover en afhankelijkheid van de schepping ontnomen. De onkenbare, volstrekt subjectieve, kern van de mens , zo u wil de ziel, is uit het bewustzijn verdrongen en laat de mensen achter in een uitsluitend materiële en geobjectiveerde wereld zonder betekenis. Vanuit de overheersende opvatting in techniek en de wetenschap is alles materie die zich laat doorgonden en manipuleren.

Bij gevolg worden mensen manipuleerbare objecten in plaats van subjecten d.w.z. willende, voelende, vrije en autonome individuen. Professionals in het zorgsysteem worden behandeld als machines die producten moeten uitspugen. De paradox is dat het individualistische tijdperk de mensen deindividualiseert. De druk van de manipulatie ervaren mensen niet alleen in de zorgsector en het onderwijs maar in de meeste instituten, organisaties en bedrijven. Er is verder sprake van dagelijkse manipulatieve druk door media, reclame en marketing. Wat het Sovietcommunisme niet gelukt is wordt voltooid door het Neo-liberalisme.

Er is sprake van een aanzienlijk beleven van machteloosheid van goedwillende burgers tegenover de strukturen en systemen die hen in de greep trachten te krijgen. Onze democratie institutionaliseert wantrouwen en legitimeert ongeoorloofde dwang. Het is noodzakelijk de zaken bij de ware naam te blijven noemen. Binnen dit democratisch bestel bestaan dictatoriale structuren die zeggen de vrije markt te bevorderen naar die in feite instrumenten van pure repressie zijn. Als er langdurig aan gewerkt wordt mensen tot objecten te maken, te deïndividualiseren, roept dit bij mensen een chtonische, primordiale woede op. Dit onderdrukken de meeste mensen en dan leidt het tot verlies van gevoelens van solidariteit, verlies van de zuivere rede wat iets anders is dan rationaliteit, depressie, harteloze vormen van assertiviteit, het op grote schaal plegen van fraude, het uitleven van de eigen verschoppeling op de buitenlander, het ieder voor zich gaan en Niets voor allen.


Who is in charge of the clattering train?
The axles creak and the couplings strain,
and the pace is hot and the points are near,
and sleep hath deadened the driver's ear,
and the signals flash through the night in vain,
for death is in charge of the clattering train.

Ik heb gezegd.

Ir. H.P.R. Prins.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten